Διαδρομές

Άη Γιάννης

1. Άη Γιάννης- Κορμόκοπος. Σηματοδοτημένη διαδρομή με λευκό τετράγωνο και μπλε κύκλο στο μέσον. Είναι ομαλή και διασχίζει το υπέροχο δάσος από αιωνόβια πεύκα και κυπαρίσσια δυτικά του χωριού και καταλήγει σχεδόν ξαφνικά σε ένα τοπίο άγριο και επιβλητικό. Φτάνωντας στη θέση Κορμοκόπος θα βρείτε την ανοιχτή σπηλιά με νερό. Απαιτεί πεζοπορία 2 περίπου ωρών. 

2.  Άη Γιάννης- Αγ. Παύλος- Αγ. Ρουμέλη. Ευδιάκριτη, κατηφορική διαδρομή, σηματοδοτημένη  με τετράγωνο σε άσπρο και κόκκινο χρώμα. Ξεκινάει από το χωριό, περνάει από τον Καλό Πόρο, σημείο με μοναδική θέα και κατηφορίζει στο παλαιό θαυμάσιο κτιστό καλντερίμι, μέσα στα δένδρα μέχρι την παραλία του Άγιου Παύλου. Από εκεί το μονοπάτι συνεχίζει πεζοπορώντας δυτικά, για περίπου μια ώρα μέχρι το χωριό της Αγιάς Ρουμέλης.

3. Άη Γιάννης- Κρούσσια. Η διαδρομή ξεκινά βόρεια του ομώνυμου χωριού, μέσω ορεινού δρόμου, περνώντας μέσα από το όμορφο δάσος. Μετά από 6χλμ., και πορεία 2 ωρών ανάβασης φτάνουμε στην ιστορική περιοχή επί τουρκοκρατίας, Κρούσσια. Εκεί βρίσκεται παλαιό μιτάτο και πηγή νερού. Για τους πιο απαιτητικούς, από εδώ ξεκινά άλλο ένα μονοπάτι στα βορειοδυτικά, όπου μετά από ανάβαση 2 ωρών καταλήγει στη κορυφή Ζαρανοκέφαλα, στα 2,140μ. υψόμετρο.

4. Άη Γιάννης- Λιβανιανά. Ένα πολύ παλιό μονοπάτι συνδέει τα Λιβανιανά με τον Άη Γιάννη. Αρχικά διασχίζει ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον φαράγγι, διασταυρώνεται με το φαράγγι της Αράδαινας και συνεχίζει απέναντι προς τον Αζογυρέ, παλιό οικισμό όπου δίπλα στα ερείπια, σώζεται ένας αρχαίος ελαιώνας. Η διαδρομή διαρκεί συνολικά δυόμισι ώρες.

Χώρα Σφακίων

1. Χώρα- Μουρί. Στον δρόμο που φεύγει για Ανώπολη και στα 500μ. δεξιά, συναντούμε μια πρόχειρη διάνοιξη δρόμου, η οποίος προοριζόταν να φτάσει στο Μουρί. Ακολουθώντας το δρόμο ως το τέλος του και στη συνέχεια το μονοπάτι, ξεκινά η ανάβαση για το Μουρί. Στο δρόμο θα βρούμε τον οικισμό Καβρός και τέλος το Μουρί. Η διάρκεια της διαδρομής είναι 3 ώρες.

Μικρότερες πιο ήπιες διαδρομές. α)Χώρα-παραλία Ίλιγγας. Διάρκεια 0,20' β)Χώρα-φαράγγι Παπά Λαγκός. Διάσχιση του ομώνυμου φαραγγιού που ξεκινά από το βενζινάδικο βόρεια του χωριού. Διάρκεια 2ώρες με επιστροφή. γ)Χώρα- Σφακιανό φαράγγι. Ανατολικά της Χώρας στα 2 χλμ. βρίσκεται η έξοδος του φαραγγιού. Χρειάζεται πορεία 4 ωρών να το ανεβείτε και να επιστρέψετε. δ)Χώρα- Θυμιανή- Κομητάδες. Από τον κεντρικό δρόμο, φτάνουμε στην διασταύρωση για Φραγκοκάστελλο. Δεξιά κατηφορίζουμε τον Αγροτικό δρόμο προς τη Θυμιανή Παναγία και το σπήλαιο του Αγ. Αντωνίου. Συνεχίζουμε για τους Κομητάδες και το βυζαντινό ναΐσκο του Αγ. Γεωργίου. Κατόπιν επιστροφή στη Χώρα. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής με επιστροφή είναι 3 ώρες. ε) Μικρότερες πολύ όμορφες περιηγήσεις, μπορούν να αποτελέσουν τα 46 εκκλησάκια από τα 100 που υπήρχαν στην τριγύρω περιοχή, απολαμβάνοντας τη θέα από διαφορετικές γωνιές της Χώρας!

 

Χάρτης Σφακίων

Mobile friendly