Άρκαλος

Ο ασβός της Κρήτης ή άρκαλος (επ. Meles meles arcalus) αποτελεί ενδημικό υποείδος του κοινού ασβού. Είναι σαρκοφάγο θηλαστικό που θυμίζει αρκούδα με κοντά πόδια και σχετικά μακρύ σώμα (70-95 εκατοστά) και κοντή ουρά (15 εκατοστά), ενώ φτάνει σε βάρος τα 20 κιλά. Είναι ζώο παμφάγο, τρώει λαγούς, κουνέλια, αρουραίους, ποντίκια, σκουλήκια, ρίζες, φρούτα, σκαθάρια, σπόρους, έντομα και σαλιγκάρια. Γενικά προτιμά τη ζωική τροφή και δεν είναι επιθετικός στον άνθρωπο. Ζει σε στοές μικρού βάθους που δημιουγεί ο ίδιος με τα μπροστινά του πόδια. Είναι νυκτόβιο ζώο και γι' αυτό υπάρχουν πολλά ατυχήματα, δεδομένου του αργού τους βαδίσματος,  στη προσπάθειά τους να διασχίσουν τους δρόμους. Οδηγείτε αργά τη νύχτα και ίσως καταφέρετε να τους δείτε.

Χάρτης Σφακίων

Mobile friendly