Χωριά και οικισμοί

Καλλικράτης

kallikratis

Ο Καλλικράτης είναι επίσης ορεινό χωριό σε υψόμετρο 760μ και βρίσκεται στην βόρεια είσοδο των Σφακίων από το νομό Ρεθύμνου, στο ομώνυμο οροπέδιο και αποτελείται από τις συνοικίες Πάνω Ρούγα, Πιπιλίδα, Κάτω Ρούγα και Βρανάδω. Το όνομα του χωριού προήλθε από τον ναύαρχο και τελευταίο υπερασπιστή της Κωνσταντινούπολης Μανούσο Καλλικράτη. Το χωριό ήταν και είναι καλοκαιρινή κατοικία των παράλιων χωριών Πατσιανός, Καψοδάσος, Σκαλωτή και Αργουλές, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει και μόνιμους κατοίκους.

Το χωριό είναι προσβάσιμο είτε μέσω των γειτονικών χωριών Ασφένδου από τα δυτικά, Ασή γωνιά από τα ανατολικά, είτε από έναν ασφαλτοστρωμένο ελικοειδή δρόμο που ξεκινά βόρεια της πεδιάδας του Φραγκοκάστελλου, από το χωριό Καψοδάσος και καταλήγει στο οροπέδιο του Καλλικράτη, προσφέροντας καταπληκτική θέα στον κάμπο του Φραγκοκάστελλου και στη μεσόγειο θάλασσα. Οι Καλλικρατιανοί ως αγωνιστές της λευτεριάς και του Ελληνικού μεγαλείου θα πληρωθούν από τους κατακτητές με ποταμούς αίματος.

Το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς το 1770 και 1821 από τους Τούρκους. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν βάση Βρετανών και Νεοζηλανδών και γι' αυτόν το λόγο οι Γερμανοί το 1943 λεηλάτησαν και έκαψαν τα 100 από τα 120 σπίτια του χωριού και εκτέλεσαν 20 άνδρες και 9 γυναίκες (μεταξύ αυτών μία ηλικιωμένη 80 χρονών στο κρεβάτι της). Στο χωριό λειτουργούσε θερινό σχολείο από Μάρτη έως Νοέμβρη, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80 και τελευταία φοιτούσαν περίπου 20 μαθητές.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την αμπελουργία και την μελισσοκομία. Στο χωριό υπάρχουν οπωροφόρα δέντρα όπως κυδωνιές, καρυδιές, αχλαδιές, μηλιές, βερικοκιές κ.α. Στη γύρω περιοχή υπάρχει μικρό αλλά πολύ ωραίο δάσος από πρίνους! Ο Καλλικράτης είναι ιδανικός προορισμός για αναψυχή και περιήγηση στη φύση. Υπάρχουν ταβέρνες, καφενεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίσης υπάρχει παραδοσιακό κατάστημα όπου θα βρείτε άγρια βότανα της Κρήτης και ποικιλία βιολογικών προϊόντων περιποίησης σώματος καθώς επίσης φρέσκα βιολογικά ροφήματα και  μεζεδάκια, όλα ντόπια. Μεγάλο πανηγύρι αυτό της Κοιμήσεως της Παναγίας στις 15 Αυγούστου στην παλαιά ιστορική εκκλησία και το υπέροχο καμπαναριό, καθώς επίσης και του Άη Γιώργη του Μεθυστή στις 3 Νοεμβρίου προστάτη των ποιμένων, που βρίσκεται βόρεια στο δρόμο για Ασή γωνιά. Νότια του χωριού ξεκινάει το ομώνυμο φαράγγι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, το οποίο μετά από 2 περίπου ώρες πεζοπορεία καταλήγει ατενίζοντας το λιβυκό πέλαγος, στο χωριό Καψοδάσος.

Κομητάδες

Το χωριό βρίσκεται ανατολικά της Χώρας Σφακίων στο δρόμο για το Φραγκοκάστελλο, δίπλα στη έξοδο του φαραγγιού της Ίμπρου. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 200μ. προς την πλευρά του Λιβυκού πελάγους και είναι περιτριγυρισμένο από ελαιώνες. Η ονομασία του προέρχεται από τους 'κομηστάδες' δηλαδή εμπόρους που ζούσαν εδώ. Το χωριό συναντάται μόνο στην απογραφή του Barozzi του 1577. Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, έσωσε τους κατοίκους από επιδρομή των Σαρακηνών Κουρσάρων το 14ο αιώνα. Στην εκκλησία υπάρχουν περίτεχνες τοιχογραφίες του αγιογράφου Ιωάννη Παγωμένου, οι οποίες χρονολογούνται από το 1314. Σώζονται επίσης ενετικά ερείπια. Παράλληλα συναντώνται και ίχνη ρωμαϊκών ερειπίων, πράγμα που σημαίνει ότι ο οικισμός μπορεί να κατοικείται από τότε. Στην έξοδο του χωριού βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Παύλου, κτισμένο μέσα σε ένα από τα σπήλαια του φαραγγιού της Ίμπρου. Νοτιοδυτικά του χωριού βρίσκεται η ιστορική Μονή της Παναγίας της Θυμιανής, η οποία ιδρύθηκε το 1500. Ήταν ο χώρος όπου η 'γερουσία' των Σφακίων έπαιρνε τις αποφάσεις της, καθώς και το σημείο όπου κηρύχθηκε η επανάσταση στις 29 του Μάη του 1821, όπου και κάθε χρόνο εορτάζεται η επέτειος. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την ελαιοκαλλιέργεια και τον τουρισμό. Εδώ θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Η θέα προς τους Ελαιώνες αλλά και προς το λιβυκό πέλαγος είναι θαυμάσια!

Βρασκάς

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 150μ. στο δρόμο μετά τους Κομητάδες προς Φραγκοκάστελλο. Το όνομα "βρασκάς ή βρασκιάς" είναι επαγγελματικό. Βρασκί λέγεται ακόμη στη Κρήτη το πήλινο αγγείο που χρησιμοποιείται ως κυψέλη και συνεπώς ο αγγειοπλάστης λέγεται βρασκιάς. Εδώ και μέσα σε ένα πολύ παλαιό ελαιώνα, βρίσκεται η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Βόρεια του χωριού βρίσκεται μεγάλο βάραθρο.

Βουβάς

boubas

Ο Βουβάς είναι η πρωτεύουσα του δημοτικού διαμερίσματος Ασφένδου το οποίο απαρτίζεται από τα χωριά Ασφένδου, Άγιο Νεκτάριο, Νομικιανά και Βουβά Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 190 μ. και απέχει 2 περίπου χλμ. από τη θάλασσα. Η παράδοση λέει ότι οι Βουβιανοί μετοίκησαν από την θέση “του Δαμανού τα καταλύματα” λόγω των Σαρακηνών.  Ο Μπελόν περιηγήθηκε τα Σφακιά το έτος 1549 και γράφει ότι είδε στο πανηγύρι της Αγίας   Παρασκευής  να χορεύουν Σφακιανοί φορώντας στον ώμο τόξο και φορτωμένη την φαρέτρα με βέλη. Το πανηγύρι συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας στις 26 Ιουλίου. Άλλο ένα πανηγύρι έχει καθιερωθεί, αυτό του Αη Σήφη σε νέο μικρό ναό που βρίσκεται νότια του χωριού στο δρόμο για την παραλία Κούτελος, στις 31 Ιουλίου. Ήταν και είναι κεφαλοχώρι, στο οποίο υπήρχαν 2 φάμπρικες με μυλόπετρες. Το χωριό αλλά και ο κάμπος που απλώνεται νότια και ανατολικά είναι γεμάτος με λιόφυτα (ελαιώνες). Στο Βουβά βρίσκεται 6/θέσιο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο. Επίσης εκεί βρίσκεται το δημοτικό γυμναστήριο, καθώς και ελαιοτριβείο. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, την ελαιοκαλλιέργεια την μελισσοκομία και την αλιεία. Στο χωριό θα βρείτε φούρνο, τυροκομείο, μίνι μάρκετ, καθώς και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια κατηφορίζοντας προς την παραλία Κούτελος. Στις σπηλιές που υπάρχουν στην περιοχή, φωλιάζουν και αναπαράγονται οι φώκιες monachus-monachus. Γι' αυτό το λόγο η θέση αυτή ονομάζεται και 'φωκιές'.

Νομικιανά

Τα Νομικιανά βρίσκονται δίπλα δίπλα με το Βουβά. Στο χωριό δεσπόζει το μοναστήρι της  Αγίας ζώνης το οποίο είναι χτισμένο μέσα στον τεράστιο απότομο βράχο που βρίσκεται από πάνω της. Εορτάζει και πανηγυρίζει στις 31 Αυγούστου. Ανατολικά του χωριού βρίσκονται   τα σφαγεία του δήμου Σφακίων, τα οποία πρόσφατα ανακαινίστηκαν και εξυπηρετούν τους κτηνοτρόφους των Σφακίων αλλά και τριγύρω περιοχών.

Αγ. Νεκτάριος

Το χωριό είναι το πρώτο που συναντάμε δυτικά του κάμπου του Φραγκοκάστελλου και σε υψόμετρο 150μ. Βρίσκεται στην έξοδο του Ασφενδιώτικου φαραγγιού. Είναι σχετικά νέος οικισμός και οι κάτοικοί του μεταφέρθηκαν στη θέση που βρίσκεται σήμερα, επί δικτατορίας τη δεκαετία του 1970 από το χωριό Κολοκάσια που βρίσκεται βορειότερα, λόγω του δύσβατου της περιοχής. Τα Κολοκάσια εγκαταλείφθηκαν έκτοτε, αλλά τα τελευταία χρόνια κάποια σπίτια ανακαινίζονται. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την ελαιοκαλλιέργεια. Στο χωριό υπάρχει και το μοναδικό αγγειοπλαστικό εργαστήρι στα Σφακιά. Υπάρχουν δύο κύριες εκκλησίες, του Αγ. Νεκταρίου και του Αγ. Ραφαήλ. Εδώ θα βρείτε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φρέσκα λαχανικά και βότανα, καθώς και  άλλα προϊόντα από ντόπιο παραγωγό. 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Χάρτης Σφακίων

Mobile friendly