Φαράγγια

Ίλιγκα ή Κάβης. 

Καταπράσινο, όμορφο και εύκολο. Από την Ανώπολη ξεκινά η πεζοπορία διάρκειας 2 ωρών έως τη βυζαντινή εκκλησία του Τίμιου Σταυρού (αυτό το κομμάτι μπορεί να πραγματοποιηθεί και με αγροτικό ή τζιπ). Από εδώ αρχίζει η κατάβαση, διάρκειας 3 ωρών περίπου, που καταλήγει στην όμορφη παραλία του Ίλιγγα, 2 χλμ. δυτικά της Χώρας  Σφακίων.                        

Παπά-Λαγκός. 

Ξεκινάει από το Μούρι και έπειτα από πεζοπορία τεσσάρων ωρών καταλήγει μέσα στη Χώρα Σφακίων. Όμορφο και αξιόλογο.

Σφακιανό ή Βαρθόλομα. 

Κατάφυτο και  ενδιαφέρον φαράγγι όσον αφορά τη χλωρίδα του. Είσοδος από το χωριό Ίμπρος, 2 ώρες πεζοπορία σε αγροτικό δρόμο μήκους 10 χλμ. (ή με κατάλληλο αυτοκίνητο) έως το ερειπωμένο χωριό Καλοί Λάκκοι και μετά 2,5 ώρες ακόμα έως την έξοδό του, στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο (ξενοδοχείο Βριτομάρτυς), κοντά στη Χώρα Σφακίων. Το μεγαλύτερο μέρος της πεζοπορίας πραγματοποιείται επάνω στην αποξηραμένη κοίτη του ποταμού και η διαδρομή είναι πολύ βατή. 

Ίμπρου. 

Μικρό και βατό στη διάσχισή του, επιβλητικό με τους βράχινους όγκους του να υψώνονται στα 300μ. σε αρκετά σημεία όπου το πλάτος του είναι μόλις 2μ.! Η είσοδός του βρίσκεται λίγο μετά το χωριό Ίμπρος , με μήκος 8 χλμ.. Μετά από 2 ώρες πεζοπορία φτάνετε στην έξοδό του, στο χωριό Κομιτάδες.   

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Κάπνης. 

Ξεκινάει από το ύψωμα Ακονές του χωριού Ασφένδου, έχει στενές πόρτες και άγριους γκρεμούς. Το φαράγγι αυτό είναι μεγάλου βαθμού δυσκολίας και για τη διάβασή του χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός ορειβασίας (σχοινιά κτλ.). Το φαράγγι καταλήγει στο χωριό Νομικιανά, έπειτα από πεζοπορία τεσσάρων ωρών.

Ασφένδου. 

Το φαράγγι ξεκινά από το ομώνυμο μικρό χωριό. Μικρό και όμορφο, με διαδρομή που καταλήγει  μετά από 3 ώρες πεζοπορία, στο χωριό Άγιος Νεκτάριος, στον κεντρικό δρόμο για το Φραγκοκάστελο.  

Καλλικράτη. 

Το φαράγγι ξεκινά από το ποροφάραγκο νότια του ομώνυμου χωριού. Ειδικά στο πρώτο μέρος της διαδρομής είναι κατάφυτο και με πολλά αρωματικά βότανα. Μετά από πεζοπορία 3 ωρών, φτάνετε στο χωριό Καψοδάσος, απολαμβάνοντας τη μαγευτική θέα του κάμπου και του απέραντου γαλάζιου, που απέχει 5 χλμ. από το Φραγκοκάστελλο.

Μανικά ή Σκαλωτιανό. 

Το φαράγγι ξεκινά από το οροπέδιο του Μανικά. Ο χωματόδρομος για Μανικά,  ξεκινά λίγα μέτρα πριν το χωριό Σκαλωτή αριστερά. Το φαράγγι είναι λίγο δύσβατο και η πεζοπορία διαρκεί περίπου 3 ώρες. Στην διάσχιση αυτή, θα έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε τις πτήσεις των γυπαετών και πιθανόν να τους δείτε ψηλά στις φωλιές τους, καθώς εδώ φωλιάζει ο μεγαλύτερος αριθμός ζευγαριών του είδους στην Ευρώπη. Η θέα είναι μαγευτική και το φαράγγι καταλήγει στη Σκαλωτή, όπου υπάρχει και το παρατηρητήριο των μεγάλων αρπακτικών.

Κατρέ Λαγκός. 

Το φαράγγι αυτό, βρίσκεται στη βόρεια είσοδο των Σφακίων, στο Ασκύφου.  Λαγκός σημαίνει φαράγγι και άρα το φαράγγι του Κατρέ. Το όνομά του προέρχεται από τον Κατρέα ο οποίος ήταν γιος του Μίνωα και είχε ιδρύσει ομώνυμη πόλη στην περιοχή. Ξεκινά από τη θέση 'ξυλόδεμα' και καταλήγει μετά από  2 χλμ. στη θέση 'Βατέ' στο οροπέδιο της Κράπης. Οι πλαγιές του είναι αρκετά απότομες και είναι πολύ δύσβατο.

 

επόμενο

Χάρτης Σφακίων

Mobile friendly