Φαράγγια

Σφαξ σημαίνει χάσμα γης και άρα φαράγγι. Δικαίως λοιπόν τα Σφακιά αναφέρονται ως η χώρα των φαραγγιών. Στο Νομό Χανίων βρίσκονται περίπου 60 φαράγγια και τα περισσότερα και πιο επιβλητικά από αυτά, βρίσκονται στα Σφακιά. Τα φαράγγια με τη σπάνια και μοναδικής ομορφιάς χλωρίδα και πανίδα τους, προκαλούν δέος στον επισκέπτη και αποτελούν εξέχον χαρακτηριστικό της περιοχής μας σε όλη την Ευρώπη. Τα φαράγγια της 'Τρυπητής' και του 'Κλάδου' είναι μεγάλου βαθμού δυσκολίας και χρειάζεται έμπειρος οδηγός. Τα πιο εύκολα για οικογένειες με παιδιά, είναι αυτά του 'Ασφένδου', του 'Καλλικράτη', της 'Ίμπρου' και του 'Ίλιγκα'. Κάθε φαράγγι έχει τη δική του ομορφιά, γι' αυτό και δεν είναι συγκρίσιμα. Ας τα δούμε αναλυτικά από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Σαμαριάς. 

Ο 'φάραγγας' όπως εμείς αποκαλούμε το φαράγγι της Σαμαριάς, είναι το μεγαλύτερο, επιβλητικότερο και ομορφότερο φαράγγι της Ευρώπης, το οποίο από το 1962 έχει χαρακτηρισθεί εθνικός δρυμός και από το 2001 ευρωπαϊκός και ανήκει στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000. Το μήκος του φτάνει τα 15χλμ., το πλάτος του ξεκινά από 3,5 και φτάνει τα 150μ., ενώ το ύψος του φθάνει τα 500μ. Εντυπωσιακό στοιχείο του φαραγγιού είναι οι πτυχώσεις που σχηματίζουν τα πετρώματά του. Η χλωρίδα και η πανίδα του είναι εξαιρετικά πλούσιες και αποτελούνται από μοναδικά είδη φυτών και ζώων που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις, με κορυφαίο τον περίφημο Κρητικό αίγαγρο ή αγρίμι ή Κρι-Κρι, καθώς επίσης και τους  σπάνιους γυπαετούς και άλλα είδη άγριων πουλιών. Το τοπίο είναι θαυμάσιο με  ιδιόμορφους γεωλογικούς σχηματισμούς. Η πεζοπορία ξεκινά από το Ξυλόσκαλο (υψόμετρο 1.250μ.), στο οροπέδιο του Ομαλού.  Το μονοπάτι μετά από κατηφορική πορεία   ακολουθεί την κοίτη ενός ποταμού, κατά μήκος ενός πανέμορφου δάσους με ψηλά δέντρα και καταπληκτική θέα. Στα μισά του φαραγγιού βρίσκεται το χωριό "Σαμαριά", το οποίο εγκαταλείφθηκε το 1962 μετά την κήρυξη του Φαραγγιού σε Εθνικό Δρυμό. Εκεί βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα «Οσία Μαρία η Αιγυπτία» η οποία έδωσε και το όνομά της στο χωριό και το φαράγγι, αφού το "Σαμαριά" αποτελεί συναίρεση του "Οσία Μαρία", ''Σια Μαρία'', ''Σαμαριά''. Ένα από τα ωραιότερα τμήματα της διαδρομής είναι οι "Πόρτες", όπου οι δύο πλευρές του φαραγγιού απέχουν μόνο 3,5 μέτρα και έχουν ύψος 500 μέτρα. Η διαδρομή διαρκεί 4-6 ώρες, αναλόγως του ρυθμού. Είναι επισκέψιμο από Μάιο έως Οκτώβριο.  Το χειμώνα, το νερό του ποταμού το καθιστά επικίνδυνο και αδιάβατο.  

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Τρυπητής. 

Πανέμορφο, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα (εδώ ζει το κρητικό αγρίμι ή κρι-κρι) και ένα από τα πιο 'δύσκολα' φαράγγια της δυτικής Κρήτης.   Αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ του δήμου μας και του δήμου Σελίνου.  Απαιτείται έμπειρος οδηγός και χρόνος 2 ημερών. Είσοδος από το οροπέδιο του Ομαλού με ανάβαση στον σχεδόν κάθετο Γκίγκιλο και μετά από 3 ώρες φτάνετε στην ερειπωμένη στάνη του Τζάτζιμου (υψόμ. 2.080 μ.). Από εκεί έως την θαυμάσια παραλία της Τρυπητής απαιτούνται 3 ώρες ακόμα. Αν δεν σας περιμένει βάρκα, απαιτείται πεζοπορία 3 ωρών δυτικά για τη Σούγια. 

Κλάδου. 

Το πιο άγριο και δύσβατο φαράγγι. Απαιτείται έμπειρος οδηγός και χρόνος 2 ημερών. Η πεζοπορία ξεκινά από το οροπέδιο του Ομαλού με ανάβαση στο βουνό Γκίγκιλος έως την κορυφή σχεδόν και μετά κατάβαση με κατεύθυνση δυτικά για την υπέροχη παραλία Δώματα, στο Λιβυκό πέλαγος, μετά από 8 ώρες. Ακόμα 3 ώρες ανατολικά για να φθάσετε στην Αγία Ρουμέλη.                

Ελυγιάς. 

Ενδιαφέρον αλλά πολύ δύσκολο φαράγγι και χρειάζεται έμπειρος οδηγός. Ξεκινά από το καταφύγιο Καλλέργη και μετά από 5 ώρες πεζοπορίας, φτάνουμε στη θέση Ποταμός. Από εκεί η κάθοδος γίνεται από μια Ρέχτρα (κατακόρυφο γκρεμό-καταρράκτη) με τη βοήθεια σχοινιών  και μετά από πεζοπορία 3.30 ωρών, καταλήγει στο όμορφο δάσος της Σελούδας στην υπέροχη παραλία του Αγ. Παύλου. Μπορείτε όμως να διαβείτε το τελευταίο μέρος του φαραγγιού, από τον Άη Γιάννη με πεζοπορία 1,30 ώρας, ως την πηγή – σπήλαιο Κορμόκοπο. Από εκεί κατεβαίνουμε στο φαράγγι, περπατώντας συνολικά δύο ώρες για να βγούμε και πάλι στην ακτή του Αγ. Παύλου, από όπου η Αγία Ρουμέλη απέχει μία ακόμη ώρα.

Αράδαινας. 

Πολύ όμορφο και ενδιαφέρον φαράγγι. Το μήκος του είναι 7 χλμ. Και χρειάζονται 3,5 – 4 ώρες για την διάβασή του. Η είσοδός του ξεκινά από το χωριό Αράδαινα, δίπλα στη σιδερένια γέφυρα ύψους 138μ. όπου οι λάτρεις του ελαστικού σχοινιού (bungee jumping) θα απολαύσουν τα άλματα τους στο κενό. Το φαράγγι καταλήγει στην όμορφη παραλία 'Διαλισκάρι' ή 'Μάρμαρα', όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας καθώς και να τσιμπήσετε στην παρακείμενη καντίνα. Από εκεί μπορείτε να πάτε με βάρκα στο Λουτρό και κατόπιν Σφακιά ή να συνεχίσετε ανατολικά το μονοπάτι για Λουτρό σε απόσταση περίπου 2 ωρών και άλλες 2 μέχρι τα Σφακιά. 

 

προηγούμενο
1 2

Χάρτης Σφακίων

Mobile friendly