Παραλίες

Φουρνωτή

Υπέροχη παραλία που βρίσκεται 1,5χλμ.  δυτικά της Αγ.Ρουμέλης και προσβάσιμη μόνο από θάλασσα. Έχει καταγάλανα κρύα νερά, ψιλό βοτσαλάκι και είναι περιτριγυρισμένη από πεύκα και υπάρχει ένα σπήλαιο στο μέσον της. Η παραλία προστατεύεται από την συνθήκη της Βέρνης, καθώς εδώ ζει το αυτοφυές φυτό Hypericum aciferum. Μπορείτε να δείτε τα πολλά κίτρινα ταμπελάκια που δείχνουν τα σημεία που υπάρχει το φυτό αυτό, το οποίο έχει κίτρινα άνθη. 

Βρύση

Μικρή αλλά όμορφη παραλία στη δυτική πλευρά της Χώρας Σφακίων, με πηγή νερού, εξού και το όνομά της. Είναι πλήρως οργανωμένη, με άμμο και βοτσαλάκι. 

Αμμούδι – Αγ.Χαράλαμπος

Οι μικρές όμορφες παραλίες βρίσκονται ανατολικά της Χώρας, στο δρόμο προς Φραγκοκάστελλο, 150μ. μετά το βενζινάδικο δεξιά. Στο Αμμούδι υπάρχει και μια μικρή καντίνα, ενώ προσφέρονται και ομπρέλες. Μετά από 2-3' περπάτημα δυτικά, φτάνουμε στο μικρό κολπίσκο του Αγ. Χαραλάμπους. Ονομάστηκε έτσι, λόγω του πανέμορφου σπηλαιώδους ναού του Αγίου Χαραλάμπους δίπλα στη παραλία. Εκεί οδηγεί και χωματόδρομος από τον κεντρικό δρόμο.

Φυλακή

Η όμορφη παραλία της Φυλακής βρίσκεται 3km ανατολικά της Χώρας, αριστερά από την είσοδο του ξενοδοχείου Βριτομάρτις. Είναι βοτσαλωτή με κατά τόπους βράχια και ομπρέλες. Αν περπατήσετε 100m ανατολικότερα από τη Φυλακή, θα βρεθείτε στην περιοχή 'Πλακάκια' και στην παραλία που σχηματίζεται στην έξοδο του Σφακιανού Φαραγγιού. Στα Πλακάκια υπάρχουν 3-4 εκπληκτικές μικροσκοπικές παραλίες που σχηματίζονται σε φιόρδ, με καταγάλανα νερά και ψιλό βοτσαλάκι. Μάλιστα μερικές σχηματίζονται και μέσα σε σπηλιές! Ιδανικές για μάσκα.

Κούτελος

Η μικρή αυτή παραλία, βρίσκεται 2 χλμ. νότια του χωριού Νομικιανά σε μια διαδρομή με υπέροχη θέα στη μεσόγειο. Η παραλία έχει χοντρό βότσαλο, ταβέρνα, δωμάτια και λίγες ομπρέλες.  Ανατολικά υπάρχει το μικρό σπήλαιο 'Ανάψη'. Αξίζει να ανακαλύψετε τον θαλάσσιο βυθό με μάσκα! Στην περιοχή αυτή έρχονται οι φώκιες monachus για αναπαραγωγή, γι' αυτό και λέγεται και 'Φωκιές'.

 Βάταλος

Η παραλία αυτή είναι μεγάλη, με άμμο και κατά τόπους βράχια και βότσαλα. Βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο της πεδιάδας του Φραγκοκάστελλου. Ενδείκνυται για ήσυχες στιγμές απομόνωσης, καθώς επίσης είναι ιδανική και για μάσκα. Υπάρχουν κοντά ταβέρνες και καταλύματα και διάσπαρτα αλμυρίκια για σκιά. 

Αγία Πελαγία

Συνεχίζοντας το δρόμο ανατολικά του Βάταλου προς το Φρούριο, η παραλία βρίσκεται δεξιά, κάτω ακριβώς από το ομώνυμο εκκλησάκι. Αμμώδης όμορφη και ήσυχη. Δυτικά, υπάρχει άλλη μία μικρότερη, πολύ ήσυχη παραλία με άμμο και χαλίκι, καθώς και ταβέρνα, με πρόσβαση και από το δρόμο.

Φραγκοκάστελλο

Η πολυφημισμένη θαυμάσια  παραλία, κάτω από το ομώνυμο ενετικό κάστρο, με την εκτεταμένη αμμουδιά. Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη και ενδείκνυται για οικογένειες με μικρά παιδιά, λόγω των υπέροχων ρηχών γαλαζοπράσινων νερών της! Βρίσκεται 12 χλμ. δυτικά της διακλάδωσης πριν την Χώρα Σφακίων και δια θαλάσσης 5 ν. μίλια από τη Χώρα. Υπάρχουν τριγύρω ταβέρνες και καταλύματα, καθώς και γήπεδο βόλεϋ.

 

Σχετικά Άρθρα

Χάρτης Σφακίων

Mobile friendly