Παραλίες

Αγία Ρουμέλη

Η υπέροχη παραλία με ψιλό βότσαλο, εκτείνεται σε 3χλμ. μήκος και βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς, στο παραθαλάσσιο ομώνυμο χωριό. Η πρόσβαση γίνεται από το φαράγγι, από τη θάλασσα, 9ν. μίλια από Χώρα Σφακίων, καθώς και από μονοπάτι 7 ωρών επίσης από τη Χώρα. Στην ανατολική ακτή 'Αγκάλη', μετά το ποτάμι του φαραγγιού, υπάρχουν υπέροχες σπηλιές, οι οποίες έχουν μαγευτικές παραλίες μπροστά τους. Σε αυτές τις παραλίες μπορείτε να απομονωθείτε. Ακόμη πιο πέρα, η παραλία γίνεται πιο βραχώδης και ενδείκνυται για παρατήρηση του βυθού με μάσκα. Στη δυτική ακτή 'Μασχάλη', ανατολικά και δυτικά μιας μικρής προβλήτας για σκάφη, σχηματίζονται δύο πανέμορφες παραλίες.  Η κεντρική  παραλία δυτικά του λιμανιού, είναι πλήρως οργανωμένη και διαθέτει επίσης ποδήλατα θαλάσσης. Στο χωριό θα βρείτε όλες τις υπηρεσίες.

Λουτρό

Το γραφικότερο παραλιακό χωριό της Κρήτης. Η πρόσβαση γίνεται από θάλασσα καθημερινά, από και προς τη Χώρα Σφακίων, καθώς και με τα πόδια, 45' από Ανώπολη ή 1,5 ώρα από τη Χώρα Σφακίων. Η κεντρική παραλία μπροστά στο χωριό είναι οργανωμένη. Εδώ μπορείτε να κάνετε καγιάκ, καθώς κα να παρατηρήσετε το βυθό με μάσκα και εάν είστε τυχεροί, ίσως να δείτε τους θαλάσσιους επισκέπτες του Λουτρού, τις χελώνες caretta-caretta. Ανατολικά βρίσκεται η παραλία Κέραμος και οι δύο είναι βοτσαλωτές. Εδώ θα βρείτε ταβερνάκια, δωμάτια και διαμερίσματα, καθώς και ήσυχα μπαράκια.

Γλυκά Νερά

Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της νότιας Κρήτης, την οποία οι Times του Λονδίνου το 2003 την ανέδειξαν μέσα στις 20 ομορφότερες της Ευρώπης. Μεγάλη θαυμάσια αμμουδιά με βότσαλο, κάτω από απότομους βράχους, που πήρε το όνομά της από τις πηγές γλυκού νερού που αναβλύζουν δίπλα και μέσα στη θάλασσα. Η πρόσβαση γίνεται με βάρκα από τη Χώρα Σφακίων ή πεζοπορία μιας ώρας επίσης από Χώρα και Λουτρό. Υπάρχουν λίγα αλμυρίκια για σκιά, καθώς και μία καντίνα με λίγες ομπρέλες. Επίσης υπάρχει η ερειπωμένη εκκλησία της Αγ. Παρασκευής.

 

Φουρνωτή

Υπέροχη παραλία που βρίσκεται 1,5χλμ.  δυτικά της Αγ.Ρουμέλης και προσβάσιμη μόνο από θάλασσα. Έχει καταγάλανα κρύα νερά, ψιλό βοτσαλάκι και είναι περιτριγυρισμένη από πεύκα και υπάρχει ένα σπήλαιο στο μέσον της. Η παραλία προστατεύεται από την συνθήκη της Βέρνης, καθώς εδώ ζει το αυτοφυές φυτό Hypericum aciferum. Μπορείτε να δείτε τα πολλά κίτρινα ταμπελάκια που δείχνουν τα σημεία που υπάρχει το φυτό αυτό, το οποίο έχει κίτρινα άνθη. 

Καλόγερος

Υπέροχη μικρή παραλία, με καταγάλανα νερά, ψιλό βοτσαλάκι και άμμο. Βρίσκεται  1 χλμ. από το δυτικό άκρο της Αγίας Ρουμέλης. Η πρόσβαση γίνεται μόνο από τη θάλασσα. Το όνομά της,  προέρχεται από μια ξέρα που θυμίζει καλόγερο. Η ξέρα στέκεται όρθια σε μεγάλο ύψος μέσα στη θάλασσα και δεσπόζει από μακρυά. 

Άγιος Παύλος

Μία θαυμάσια απέραντη αμμουδιά στη θέση Πίσω Αιγιαλοί, 3 χιλιόμετρα ανατολικά από την  Αγ. Ρουμέλη και 6 χιλιόμετρα δυτικά του Λουτρού, στην έξοδο του άγριου φαραγγιού της Ελυγιάς. Η πρόσβαση γίνεται από θάλασσα, καθώς και από μονοπάτια. Η πεζοπορία από την Αγία Ρουμέλη διαρκεί  1 ώρα, αλλιώς πρόσβαση από Άη Γιάννη περίπου 1,30 ώρα. Στο σημείο βρίσκεται το όμορφο πευκοδάσος 'Σελούδα'. Το όνομά της προέρχεται από την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία που είναι χτισμένη πάνω στη παραλία. Εδώ βρέθηκε θαλασσοδαρμένος ο Απόστολος Παύλος στο ταξίδι του για την Ρώμη. Η παράδοση αναφέρει ότι στην παρακείμενη πηγή βάπτιζε ειδωλολάτρες. Κτίστηκε από τον Αγ. Ιωάννη τον ξένο το 9ο αιώνα, σε σταυροειδή αρχιτεκτονική και οι τοιχογραφίες της χρονολογούνται το 13ο αιώνα. Η παραλία είναι ιδανική για κατασκήνωση. Υπάρχει ένα ταβερνάκι με λίγα δωμάτια.

 

προηγούμενο

Χάρτης Σφακίων

Mobile friendly